3

robotic arm

Novinky zo sveta IT | December 2020

2020-12-18

Autor: Monika Hudová

SK

Čo zaujímavé sa udialo v decembri v IT svete? Tak ako obvykle, tak aj tento mesiac vám prinášame prehľad tých najzaujímavejších udalostí z technologického sveta.

Veľké internetové spoločnosti mali niekoľkohodinové výpadky

Asi najväčšou správou bol neočakávaný výpadok služieb internetových gigantov ako Facebook alebo Google. Keďže každý z nich vlastní niekoľko ďalších výrazných služieb, tak sa výpadky týkali aj ich. Ide napríklad o sociálne siete Instagram, Whatsapp, ale aj Messenger. O pár dní na to postihol výpadok Google a jeho služby. Nefungoval YouTube, Gmail, Google Drive a ani Google Dokumenty. Výpadok bol o to horší, pretože mnoho pracujúcich má teraz home-office, a tak hodiny nemohli odpovedať na e-maily.

Apple predstavil svoje prvé náhlavné slúchadlá – AirPods Max

Takmer všetci poznajú malé slúchadlá AirPods od Apple. Sú to malé biele slúchadlá s charakteristickým tvarom, ktorý mnohým pripomína nástavec na sonickú zubnú kefku. Tie sa tento mesiac dočkali nečakaného veľkého nástupcu – AirPods Max. Sú to veľké náhlavné slúchadlá s aktívnym potlačovaním okolitého hluku (ANC) a veľkou cenovkou okolo 629 € (na Slovensku).

Po rokoch dlhého vývoja sa hráči dočkali parádnej hry – Cyberpunk 2077

Približne 8 rokov bola vo vývoji táto cyber-punková hra, odohrávajúca sa v nie až tak ďalekej budúcnosti. Prekvapila svojou prepracovanosťou, otvoreným svetom, ale aj technickými chybami. Tie pripravili o zážitok najmä konzolových hráčov starej generácie – PS 4 a Xbox One, ktorí sa stretli s neuveriteľne slabými textúrami. Vydavateľstvo CD Project Red sa im vrúcne ospravedlňuje a ponúka im prípadné refundácie – možnosť vrátenia peňazí.

Bitcoin prekonal hodnotu 18 000 eur

Bitcoin je virtuálne mena, ktorá vznikla v roku 2008. Má slúžiť ako alternatívne platidlo k bežným peniazom. Jej hodnota v čase písania tohto článku je 18 663,34 € a zatiaľ neukazuje známky poklesu. Mnoho investorov však pred ňou varuje, pretože jej kurz je strašne volatilný – pohyblivý. Virtuálne platidlo je taktiež populárne na nelegálnych stránkach – jeho platby sú totiž anonymné.

Google a YouTube vydali svoje rebríčky trendov

Google a YouTube zhrnuli rok 2020 v podobe rebríčkov najvyhľadávanejších dopytov. Tie sú k dispozícii aj pre Slovensko, kde na Googli dominovali témy ako Koronavírus, Igor Matovič a slovenské alebo americké voľby. Na YouTube dominovali jednoznačne škrečkovia z reklamy Dedoles, či virálna reportáž TV JOJ o chlapíkovi, ktorý sa po nehode vyhováral na psa na snowboarde. V hudobných videách dominovali žánre rap a hip-hop.

Ďalšie články