3

virtual reality

Novinky zo sveta IT | Október 2020

2020-10-14

Autor: Monika Hudová

SK

Ako správnych IT nadšencov, aj nás vždy zaujímajú najnovšie novinky zo sveta technológií a IT priemyslu. Vybrali sme pre vás zoznam najzaujímavejších októbrových technologických noviniek, ktoré vám jednoducho nesmú ujsť.

Nový Windows 10 bude mať menšiu veľkosť
Najnovšia Microsoft aktualizácia bude skôr interného charakteru. Dostanete vďaka nej kumulatívnu opravu, a riešenie problémov so subsystémom Linux a samozrejme aj novú verziu systému, ktorá bude mať menej ako 100 MB.

Poskytovanie služieb Facebook je v Európe ohrozené
Dôvodom sú obmedzenia týkajúce sa prenosu údajov o používateľoch Európskej únie do USA. Facebook však tieto “údajné fámy” popiera.

Widgety v iOS 14 presne podľa vašich predstáv
Nové widgety či knižnica aplikácií v iOS 14 môžu vyzerať presne podľa vašich predstáv, a to vďaka populárnej aplikácii Widgetsmith (k stiahnutiu na AppStore). Dokáže vám vytvoriť widget z vašej obľúbenej fotografie, citátu, a je možné upravovať aj pôvodné Apple widgety presne podľa vašej chuti.

NVIDIA kúpila ARM za 40 miliónov
Firma ARM Ltd. v súčasnosti nevyrába nič. Jej biznis je založený na vyvíjaní architektúry výpočtových jadier s nízkou spotrebou energie, ktoré sa následne predávajú ďalším firmám. Nvidia deklaruje, že zmyslom tejto transakcie je spojiť znalosti GPU hardvéru a technológií umelej inteligencie (AI) značky NVIDIA s ekosystémom ARM.

Aktivácia iOS 14 funkcie poklepaním po zadnej časti iPhonu
Spoločnosť Apple uviedla spoločne s novým iOS vcelku praktickú novinku – poklepaním po zadnej strane iPhonu môžete napríklad spraviť snímku obrazovky. Nastavíte si to veľmi jednoducho – kliknete na Nastavenia, zvolíte Prístupnosť, Dotyk a následne Zadné poklepanie. Viete si zvoliť čo váš mobilný telefón vykoná dvojitým, a taktiež aj trojitým poklepaním.

YouTube plánuje sprísniť svoje opatrenia týkajúce sa vekového overenia
YouTube bude overovať vek používateľov pomocou občianskeho preukazu alebo platobnej karty. Chce tým chrániť mladistvých do veku 18 rokov pred nevhodným obsahom, nakoľko sa častokrát registrovali pod falošným dátumom narodenia. Po novom, ak YouTube nebude vedieť určiť váš vek, požiada vás o overenie prostredníctvom kreditnej karty alebo občianskeho preukazu.

Huawei má v pláne ponúkať svoje služby aj konkurencii
Spoločnosť Huawei uviedla, že plánuje ponúkať Harmony OS, vrátane App Gallery aj konkurenčným spoločnostiam.

Ďalšie články