3

home-office

Ako na efektívny home office

2020-10-29

Autor: Monika Hudová

SK

Zdá sa, že v súčasnej dobe bude home office podporovať stále viac a viac firiem, ktoré si to môžu dovoliť. Medzi zamestnancami je taktiež veľmi obľúbený. Za ideál považujú 2 dni pracovného týždňa strávené v kancelárii a 3 dni doma. Na druhú stranu sú tu ľudia, ktorí v domácom prostredí nedokážu zostať produktívni, a práve pre nich sme pripravili tento článok.

Blog image

Vytvorte si miesto určené iba na prácu
Určite sa vyhnite práci z postele. Nájdite si miesto, ktoré je vhodné na prácu – napríklad ak ste doposiaľ nevyužili váš pracovný stôl, konečne sa vašej spoločnosti poteší. Ak ho nemáte – dobre poslúži aj ten v kuchyni alebo obývačke. Nemajte na stole žiadne rušivé elementy, ktoré by vás mohli rozptyľovať, a hlavne sa vyhnite mobilnému telefónu – ak ho pri práci nepotrebujete.


Žiadne rušivé elementy
Vypnite si upozornenia a notifikácie rôznych aplikácií, pretože všetci vieme že niekedy sa od “odpíšem iba na jednu správu” dostaneme k nekonečnému scrollovaniu sociálnymi sieťami, či “omylom” klikneme na ikonku našej obľúbenej hry.


Nezostávajte iba doma
Aj keď nás počas aktuálnej situácie vyzývajú aby sme ostali v pohodlí našich domovov, pokiaľ vám to situácia umožňuje, určite si doprajte pobyt vonku či v spoločnosti iných ľudí. Vhodné miesta na návštevu sú napríklad kaviarne, knižnice, co-workingové miesta, parky či reštaurácie.


Oblečte sa ako do práce
Aj keď ste doma. Čítate správne – ak sa oblečiete a nachystáte sa ako do práce, tak dokážete zvýšiť vašu produktivitu pomocou “oklamania” mozgu, že ste skutočne v práci. Určite vám to pomôže splniť zopár úloh navyše.


Zorganizujte si svoj pracovný deň
Zriaďte si špeciálny diár, čiste na pracovné záležitosti. Odškrtávanie splnených úloh taktiež dokáže krásne podporiť produktivitu. Ak šetríte životné prostredie, alebo jednoducho nie ste fanúšikom papierových diárov, na organizáciu skvelo využijete aplikácie Trello, Freelo, Evernote či novinku Moleskine Journey.


Zostaňte v spojení s kolegami
Je to dôležité nielen pre produktivitu a pracovnú morálku, ale aj pre psychické zdravie. Pravidelnou komunikáciou s kolektívom sa cítite menej osamotení a pracujete s väčšou radosťou.


Zvoľte si pravidelný pracovný čas
Napríklad od 9:30 do 17:30 sa venujte výhradne práci. O 17:30 prácu ukončte a venujte sa sebe. Čím viac bude vaša rutina chaotická, tým menej dokážete byť organizovaní a produktívni.

Ďalšie články